Mogelijk geen vrije zorgkeuze meer bij budget- en naturapolissen

Het kabinet wil de vrije zorgkeuze afschaffen bij de natura- en budgetpolissen. Hiervoor ligt een voorstel als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord bij zeventien zorgorganisaties. Vorige week leidde het Zorgakkoord al tot veel commotie bij onder meer verpleegkundigen en ouderenorganisaties. Er staan ook voorstellen in om zorguitgaven te verschuiven, bijvoorbeeld door 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkverpleging. Dit meldt Business Insider. 

Wie een zorgverzekering afsluit, heeft keuze uit drie soorten polissen: een budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis. Patiënten die een van de eerste twee polissen hebben, nemen zorg af bij gecontracteerde zorginstellingen. Vaak zijn niet alle zorgaanbieders hierbij gecontracteerd. Bij ongecontracteerde zorg wordt bij een naturapolis 75 procent van de kosten vergoedt. Een budgetpolis heeft een iets lagere vergoeding. Dat is bij een restitutiepolis anders: daar krijgt de patiënt volledige vergoeding bij vrije zorgkeuze.

Rekening volledig zelf betalen

Het kabinet wil nu dat niet-gecontracteerde zorg niet meer vergoed wordt. Als een patient dan naar een zorgverlener zonder contract gaat, moet hij of zij de rekening helemaal zelf betalen bij een budget- of naturapolis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky