Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

Minima hebben dit jaar 65 euro er maand om uit te geven ten opzichte van vorig jaar. Ergens op bezuinigen is bijna niet mogelijk, waardoor de schulden alleen maar hoger worden. Ze leiden koopkrachtverlies, wat een betalingsachterstand op de zorgpremie van zeven maanden veroorzaakt. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens econoom Piet Rietman van ABN AMRO bezuinigen mensen met schulden het eerst op de zorgverzekering en pas daarna op de hypotheek of gas, energie en water. “Je kunt immers wel je huis uitgezet worden als je niet betaalt, maar artsen weigeren onverzekerden niet.”

Mag je je zorgverzekering zomaar opzeggen?

Zelfs als iemand een premieachterstand bij zijn of haar zorgverzekeraar heeft, mag de zorgverzekering niet zomaar worden opgezegd. Ook mag overstappen aan het einde van het jaar niet zomaar. Eerst moet de achterstallige premie betaald worden.

Het is helemaal niet toegestaan om onverzekerd te zijn voor de zorgverzekering. Wie geen zorgverzekering heeft, wordt na twee boetes door het CAK automatisch aangemeld bij een verzekeraar. Het CAK houdt dan de premie in het op het inkomen. Medische zorg ontvangen zonder zorgverzekering kan, maar de kosten zijn geheel voor de patiënt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky