Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

Afgelopen weekend zijn de zorgverzekeraars met hun nieuwe premies voor 2023 gekomen. Het blijkt dat gezinnen maar liefst honderden euro’s per jaar meer gaan betalen. 1 op de 7 Nederlanders denkt er nu over om de aanvullende verzekeringen op te zeggen om zo kosten te besparen. 41 procent van deze groep verwacht ook zorg te gaan mijden. Dit blijkt uit representatief onderzoek van vergelijkingssite Independer uitgevoerd door Q&A Insight, meldt Independer.

Uitgaande van alle 18-plussers in ons land, betekent dit dat 1,5 miljoen Nederlanders erover denken om hun aanvullende verzekering te schrappen. “Ik schrik enorm van dit aantal”, zegt Independer zorgexpert Mirjam Prins. “Een basisverzekering is verplicht in ons land, dus die moet je sowieso hebben. Voor aanvullende verzekeringen geldt dat niet. Natuurlijk is het altijd verstandig om te kijken of je niet te uitgebreid bent verzekerd. Verwacht je volgend jaar naar de tandarts of fysiotherapeut te gaan? Dan kan een aanvullende verzekering echt wel lonen. Het uitstellen van zorg kan op de lange termijn erg nadelig zijn.”  

Kosten voor ouders met jonge kinderen stijgen met 360 euro

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met hun ouders. Als gezin betaal je dus alleen voor de twee volwassenen. Stel, je kiest voor het verplichte eigen risico van 385 euro, een aanvullende tandartsverzekering (met vergoeding tot 250 euro) en fysiopakket met zes behandelingen. Dan lopen de extra kosten voor het gezin in 2023 op met 360 euro per jaar. “Dit is natuurlijk een enorme stijging in een tijd dat alles al fiks duurder wordt. Vergeet alleen niet dat kinderen onder de 18 jaar ook met jouw aanvullende verzekering gratis zijn meeverzekerd. Als jij geen aanvullende verzekering hebt, dan hebben zij die dus ook niet. Dat kan in de papieren lopen als jouw kind bijvoorbeeld een beugel moet”, aldus Prins.

Wordt je kind 18 jaar? Dan gaat je zoon of dochter vanaf dat moment zorgpremie betalen. Vanaf die leeftijd ben je namelijk verplicht om in elk geval een basisverzekering te hebben. Je 18-jarige kan zelf een zorgverzekering kiezen, of dezelfde verzekering houden als de ouders. Doordat de zorgpremies flink stijgen in 2023, lopen de kosten voor dit gezin heel fors op. Ten opzichte van vorig jaar is een gezin met een 18-jarige namelijk maar liefst 600 euro meer kwijt op jaarbasis.

Alleenstaand of samenwonend stel

Een jonge alleenstaande of een samenwonend stel kiest vaak voor enkel een basisverzekering met het hoogste vrijwillig eigen risico van 885 euro. Per persoon stijgen de kosten in 2023 met 19 euro per maand, wat uitkomt op ruim 227 euro per jaar. Als samenwonend stel ben je dus 455 euro meer kwijt per jaar aan de zorgverzekering. Prins: “In ruil voor een verhoogd eigen risico krijg je korting op de zorgpremie. We zien dat die korting in 2023 afneemt ten opzichte van vorige jaren. Dit betekent dat het voordeel van een hoger eigen risico lager wordt. Ook dit moet je weer goed vergelijken ten opzichte van andere verzekeraars.” 

Door: Nationale Zorggids