Normal_doctor-preparing-for-the-medical-examination-proce-2022-02-01-22-38-41-utc__1_

34 procent van de Nederlanders kijkt nooit of een zorgverlener gecontracteerd is bij hun zorgverzekeraar. Dat dit soms flink in de papieren kan lopen, blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders. 29 procent van de Nederlanders met een zorgverzekering met beperktere zorgkeuze (natura- en combinatiepolis) betaalde weleens zelf zorgkosten, omdat ze niet wisten dat ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen. Dit meldt Pricewise.

27 procent kon deze onverwachte zorgkosten niet betalen. De helft betaalde onverwacht tot 300 euro, maar voor een enkeling (10 procent) kwam de rekening boven de 600 euro uit. Voor een kwart van de Nederlanders (24 procent) is bijbetalen geen probleem: als zij moeten bijbetalen om naar een vertrouwde zorgverlener te gaan, doen zij dat graag. Daar recht tegenover staat de groep (29 procent) die liever naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, ook als ze daarvoor flink moeten reizen. 

Verschil tussen verschillende polissen blijft ingewikkeld

Louise van Wijk, specialist zorgverzekeringen bij Pricewise: “Het verschil tussen een restitutie-, natura-, budget- of combinatiepolis blijft voor veel consumenten erg ingewikkeld. Bijna een kwart van de Nederlanders weet niet wat voor soort polis zij hebben. Voordat je een afspraak maakt bij een zorgverlener is het verstandig te checken wat voor polis jij hebt en of de zorgverlener van jouw keuze is gecontracteerd. Maak je bijvoorbeeld een afspraak bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut, dan betaal je na de behandeling een gedeelte van de gemaakte kosten zelf.”

Door: Nationale Zorggids