Normal_gezondheidszorg__financieel_resultaat__zorg

Hoewel de inhoud van het basispakket van de zorgverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is, verschillen de zorgpremies soms behoorlijk. Dit komt deels door de mate van keuzevrijheid die je bij de verschillende polissen hebt. Met een budget- of naturapolis heb je minder keuzevrijheid dan bij een restitutiepolis. Ben je op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Wij zochten uit welke verzekeraar de goedkoopste zorgverzekering biedt voor 2023. 

De goedkoopste basisverzekering van 2023 is de budgetpolis van zorgverzekeraar ZEKUR. Die was vorig jaar ook al de goedkoopste. Wie de budgetpolis bij ZEKUR afsluit, betaalt daar maandelijks 122,95 euro voor, maar heeft dan wel beperkte keuzevrijheid voor ziekenhuizen. Het eigen risico staat op 385 euro. Verhoog je je eigen risico naar 885 euro dan kost de ‘Gewoon ZEKUR’ basispolis 102,95 euro per maand.

De 3 goedkoopste naturapolissen

ZEKURGewoon ZEKUR budgepolis122,95 euro
VinkVinkBasisverzekering125,00 euro
FBTOZorgverzekering Basis 126,95 euro


De 3 goedkoopste restitutiepolissen

Stad Holland ZorgverzekeraarZorgpolis140,75 euro
CZZorgkeuzepolis149,00 euro
Zilveren KruisBasis Exclusief152,75

Vrijwillig eigen risico

Door zelf je eigen risico (vrijwillig eigen risico) te verhogen, kun je de premie voor je basisverzekering verlagen. Je krijgt dan namelijk korting op je premie. Maar dit is alleen een reële optie als je weinig kosten verwacht te maken uit de basisverzekering. Stel dat je toch zorgkosten hebt dan is het belangrijk om geld achter de hand te houden om achteraf je hogere eigen risico te kunnen betalen.

Best passende zorgverzekering

De goedkoopste zorgverzekering is natuurlijk niet voor iedereen de beste optie. Bij het vergelijken van goedkope zorgverzekeringen, houd je rekening met jouw wensen, eisen en behoeften. Zorgvergelijkers helpen je daarbij. 

Op zoek naar een overzicht van de zorgpremies van de meest poplaire verzekeringen voor 2023? Dat vind je hier

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Bronnen: Consumentenbond, Zorgwijzer en Overstappen.nl