Menzis vergoedt geen voetzorg meer in aanvullende pakketten

De zorgverzekeraar Menzis geeft geen vergoeding meer voor voetzorg in haar aanvullende verzekeringen. Dat leidt tot zorgen bij Tiny van 67 jaar oud. Zij sprak met consumentenprogramma Kassa over haar voetproblemen en waarom haar medisch pedicure niet meer wordt vergoed door Menzis. Dit meldt Linda.

Vanaf haar geboorte heeft Tiny last van holvoeten. Daardoor steunen haar voeten maar op twee plekken. Dit veroorzaakt dikke knobbels op haar voeten die op hun beurt zorgen voor verhoogde druk en eeltvorming.

Ze geeft aan dat ze er elke dag last van heeft. “De ene dag is het erger dan de andere dag. Vooral met lopen en stilstaan om een praatje te maken heb ik moeite.” Ze bezoekt al bijna tien jaar de pedicure, waar ze eelt laat weghalen. Op het moment dat zij die eelt te lang laat zitten krijgt ze kloven. “En dan betekent nog meer pijn aan mijn voeten. Ik blijf de pedicure nodig hebben, ik kan echt niet zonder.”

Tien behandelingen à 270 euro

Jaarlijks moet Tiny gemiddeld tien keer naar de pedicure. Een behandeling kost rond de 270 euro. Door haar aanvullende verzekering werd dit voor haar vergoed. Eind 2020 kreeg ze echter een mail waarin een wijziging van haar zorgpakket werd aangekondigd. Ze geeft aan dat ze die goed heeft doorgelezen, maar niets tegenkwam over de pedicure.

Door met behandeling

Omdat ze niets kon vinden over een wijziging, ging Tiny er vanuit dat ze de pedicure gewoon vergoed bleef krijgen. Daarom wijzigde ze niets in haar pakket. Tot ze begin dit jaar ineens de declaratie van de pedicure niet meer vergoed kreeg. Zodoende belde ze met haar verzekeraar.

Die vertelde haar dat het uit de aanvullende verzekering is gehaald en bij het basispakket in is gestopt. “Zo is het toegankelijker voor mensen”, klonk de verklaring. De zorgverzekeraar vertelde Tiny dat ze het beste een afspraak kon maken bij de podotherapeut en dat zij in het vervolg bepalen wie in aanmerking kan komen met een vergoeding. Zo ging Tiny naar de podotherapeut.

Daar kreeg ze goed en slecht nieuws te horen. “Het positieve nieuws is dat ik geen neuropathie of diabetes heb. Het slechte nieuws is dat ik om deze reden geen recht meer heb op een vergoeding voor de medisch pedicure.

Vergoeding vanuit basisverzekering

Tiny kan dus geen vergoeding krijgen voor haar pedicure vanuit de basisverzekering. Menzis heeft alle aanvullende voetzorg uit de polis gehaald. Tiny is verbijsterd. Ze vindt het een schok dat de verzekeraar het besluit nam, zeker aangezien het altijd vergoed werd.

Nu betaalt Tiny 175 euro voor haar basisverzekering en aanvullende verzekering. Daar krijgt ze nu ook de nota voor haar medisch pedicures bij. Zeker aangezien ze net in de AOW zit en ze aangeeft geen enorme pensioenpot te hebben, zegt ze dat het ‘met de stijgende kosten wel heel lastig wordt.’ Daarnaast zegt ze dat ze, als ze op de hoogte was van de wijziging, op zoek was gegaan naar een andere verzekeraar. “Ze hadden mensen met pedicurezorg persoonlijk moeten mailen dat idt voor hen gaat gebeuren.”

Door: Nationale Zorggids