Normal_operatiekamer__operatie__chirurgie

Een operatie die vrouwen met een diastase en buikbreuk moeten ondergaan als ze te veel pijn hebben, wordt niet vergoed door zorgverzekeraars omdat het een cosmetische behandeling zou zijn. Het is een dure ingreep, maar zorgt voor een significant betere kwaliteit van leven. De 35-jarige Manon Moleman werd hier na haar zwangerschap ook aan geopereerd en roept op tot vergoeding van de ingreep door zorgverzekeraars. Volgens haar gaat het hier helemaal niet om een cosmetische behandeling, maar een levensveranderende operatie. Dit meldt De Stentor. 

Moleman kwam voor haar operatie bij het Diakonessenhuis in Utrecht terecht. Dat ziekenhuis heeft een speciale poli voor vrouwen met diastase. “Het zegt eigenlijk genoeg dat er zo’n poli is. Er zijn zoveel vrouwen die hier last van hebben”, zegt ze. Artsen op de poli geven ook eerlijk toe het vervelend te vinden dat de ingreep niet wordt vergoed door zorgverzekeraars. Moleman bleek uiteindelijk een buikbreuk van tien bij tien centimeter te hebben, wat haar continue pijnklachten verklaarde.

Verhaal delen

Ze vertelt nu haar verhaal zodat vrouwen weten dat ze niet alleen zijn én om aandacht te vragen voor het feit dat deze zogenaamde cosmetische ingreep niet vergoed wordt. “Dit is geen cosmetische ingreep, dit is een ingreep die levens verandert.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky