Normal_rss_entry-373592

Zorgverzekeraars gaan niet "bij voorbaat" al toezeggingen doen over meer geld voor ziekenhuizen, meldt branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert heeft opnieuw gevraagd om hulp van onder meer de zorgverzekeraars, nu ziekenhuismedewerkers een loonsverhoging van 15 procent over twee jaar krijgen.

De NVZ en de vakbonden bereikten maandag een onderhandelingsresultaat over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers in de algemene ziekenhuizen. De NVZ zei dat de nieuwe cao "voor veel ziekenhuizen te duur" is. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid om samen met het kabinet en verzekeraars ervoor te zorgen dat de instellingen dit kunnen dragen", aldus Melkert.

Cao-afspraken

Maar Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat het "aan de ziekenhuizen zelf" is "om uitvoering te geven aan de cao-afspraken". Wel zullen de verzekeraars "altijd kijken naar de specifieke (financiële) situatie van de ziekenhuizen" en gaan ze "in gesprek over maatwerkoplossingen", aldus een woordvoerster van de branchevereniging.

De NVZ heeft al eerder gevraagd om extra geld bij de zorgverzekeraars en het kabinet. Dat is volgens de organisatie onder meer nodig vanwege de inflatie en de investeringen in techniek en duurzaamheid. Eerder waarschuwde de NVZ op basis van onderzoek al voor rode cijfers bij de ziekenhuizen. Naar aanleiding van de nieuwe cao-afspraken, waar bijvoorbeeld ook een hogere kilometervergoeding in staat, zei Melkert maandag dat hij zorgminister Ernst Kuipers en de verzekeraars blijft wijzen "op de risico’s van deze nieuwe cao voor de continuïteit van de instellingen".

Door: ANP