Vooral jongeren mijden zorg om kosten te besparen

Bijna twee derde van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar mijden de zorg of stellen deze uit om kosten te kunnen besparen. Populaire hulpverleners om kosten op te besparen zijn de tandarts en fysiotherapeut. Hiervoor is namelijk een aanvullende zorgverzekering nodig en veel jongeren hebben die niet. Er wordt voornamelijk bezuinigd op de mondhygiënist en een geplande ingreep bij de tandarts, blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor van MSI Consultants. Dit meldt Skipr.

De huisarts is voor 18 procent van de jongeren een manier om geld te besparen. Niet om de huisarts geld kost, maar uit angst voor een doorverwijzing naar een specialist waar de kosten niet vergoed zijn. Volgens directeur gezondheidszorg Michel van Schaik bij de Rabobank leidt uitstel van medische zorg mogelijk tot grotere gezondheidsproblemen. Ook pleit hij voor een ander zorgsysteem dat aandacht heeft voor preventie, voorzorg en vitaliteit in plaats van behandeling op het moment dat een persoon ziek is.

Stress en onzekerheid

Bijna 50 procent van de jongeren tussen de 19 en 29 jaar leeft met stress en onzekerheid door financiële onzekerheid. Ze slapen ook minder goed door de zorgen die ze hebben en ervaren grotere mentale drempels om te sporten.

Door: Nationale Zorggids