Normal_zorgverzekering

De informatie die Nederlanders krijgen over de inhoud van zorgverzekeringen blijft ondermaats, zeggen de Consumentenbond en MIND. Vooral de onduidelijkheid over welke zorgverleners een contract hebben met welke zorgverzekeraar zorgt ieder jaar weer voor frustratie tijdens het overstapseizoen. Bovendien vinden de organisaties dat zorgaanbieders niet op basis van kwaliteit, maar op basis van kosten worden geselecteerd. Dit meldt Skipr. 

Conclusie van MIND en de Consumentenbond is dat de belangen en rechten van consumenten in de zorg stelselmatig met voeten worden getreden. In een brief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid roepen ze hem op om in te grijpen en de consumenten beter te informeren over hun zorgverzekering.

Marktwerking

De Consumentenbond is daarnaast niet tegen de marktwerking, maar wel als het om de zorgsector gaat. “Als je de markt loslaat op zaken van algemeen belang, zoals zorg, dan heeft dat grote en onwenselijke gevolgen. Marktwerking versterkt dan per definitie de ongelijkheid tussen mensen met veel geld en met minder geld. En tussen weerbaren en kwetsbaren.” Hier sluit MIND zich bij aan. Volgens de ggz-belangenbehartiger is marktwerking alleen mogelijk als de overheid de eindverantwoordelijke is en toeziet op naleving ervan. Dat gebeurt nu niet egnoeg.

Beide organisaties willen dat de overheid de NZa wijst op haar toezicht- en handhavingstaak van de zorgplicht en om hier strenger mee om te gaan.

Door: Nationale Zorggids