Vitamine B12-klinieken onder de loep genomen door CZ

De werkwijze van B12-klinieken worden onder de loep genomen door zorgverzekeraar CZ. Platform voor onderzoeksjournalistiek Pointer stelde hier namelijk vragen over en nu is de twijfel ontstaan of de verzekeraar consulten van klinieken die vitamine B12-tekorten behandelen, wil blijven vergoeden. Ze zouden namelijk een omstreden werkwijze hanteren zonder wetenschappelijke grondslag. Het is dus onduidelijk of de behandelmethodes werken, maar sommige zorgverzekeraars vergoeden ze wel. CZ kreeg vorig jaar ongeveer duizend declaraties binnen van deze klinieken. Dit meldt Pointer.

In Rotterdam is er de B12 Institute en in Amsterdam en Barendrecht heeft de B12 Kliniek twee locaties. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat ze alle drie een omstreden werkwijze hebben, zonder wetenschappelijke grondslag. Er wordt bij de B12 Kliniek bijvoorbeeld geen bloedonderzoek gedaan, maar een diagnose gesteld wordt op basis van klachten. Een bloedonderzoek is echter de wetenschappelijke standaard voor het vaststellen van een vitamine B12-tekort. Bij het B12 Institute hanteren ze voor bloedwaarden een veel ruimere standaard dan het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG).

Tabletten bij supermarkt of drogist

Een vitamine B12-tekort is vaak goed te behandelen met tabletten die te koop zijn in de supermarkt of bij de drogist, maar de klinieken werken met injecties. Deze zouden volgens hen een betere werkzaamheid hebben. Huisartsen stellen echter dat de tabletten net zo goed werken.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij stelt dat de klinieken hiermee voldoen aan alle criteria voor kwakzalverij. Voorzitter Nico Terpstra is dan ook van mening dat de kliniek de deuren moeten sluiten. “Je praat mensen ziekten aan met diagnoses die gebaseerd zijn op drijfzand”, aldus Terpstra.

Vergoeding

CZ vergoedt deze behandelingen wel, maar hoe lang dat standhoudt is nog maar de vraag. Zilveren Kruis vergoedt de consulten sinds 2018 niet meer en ook ASR is daarmee gestopt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky