Huisarts over zorginkoop: 'Die gekkigheid van verzekeraars moet stoppen'

De Rotterdamse huisarts Ingrid den Boer is kritisch op de zorginkoop door zorgverzekeraars. Ze had onlangs een baby met brandwonden in de praktijk, maar niet meteen behandeld kon worden omdat de arts van de zorgverzekeraar niet het meest geschikte verband had gekregen. Wachten daarop zou nog 24 uur duren. Dit meldt Rijnmond.

Ouders kwamen met de baby bij de huisarts nadat het kindje de snoer van de waterkoker wist vast te grijpen en al trekkend kokend water over zich heen kreeg. Met een brandwond als gevolg. Voor het verbinden van zo’n brandwond is siliconenverband nodig, niet het verband dat de huisarts in de praktijk had: vetgaasverband. Vetgaasverband zou dus direct geplaatst kunnen worden, maar dit product hecht zich aan de wond en moet meerdere keren per dag worden vervangen. Bij het verwijderen van dit verband, gaat de wond weer open. Siliconenverband kan een paar dagen blijven zitten en plakt niet aan de wond.

Zelf siliconenverband kopen

De huisarts gaf de ouders de keuze om zelf siliconenverband bij de apotheek te kopen (kosten: 25 euro) of gratis vetgaasverband te laten plaatsen. De ouders kozen ervoor het siliconenverband te kopen, ondanks hun inkomen op bijstandsniveau. Vervolgens moesten ze dit verband naar Den Boer brengen om het kindje adequaat te laten behandelen. Na het ontvangen van het verband van de zorgverzekeraar, moesten ze nog eens terug zodat de huisarts kon uitleggen hoe het verband moest worden aangelegd. Zorgverzekeraars kopen namelijk niet centraal hetzelfde verband in. “Je moet dan maar hopen dat het goed is.” Huisartsen mogen zelf geen siliconenverband inkopen en verkopen aan hun patiënten.

Geld boven mensen

Volgens Den Boer komen dergelijke situaties iedere maand zeker één keer voor. Soms gaat het om verband, soms om katheters. De huisarts vindt dat verzekeraars geld boven mensen stellen en wil dat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (zelf ook arts) ervoor zorgt dat de overheid de zorg weer reguleert. “Die gekkigheid van de verzekeraars moet stoppen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky