Oproep zorg- en overheidspartijen: ‘Zet zorguitdagingen niet in de ijskast’

De politiek moet ondanks de val van het kabinet de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA) blijven steunen. Die oproep doen alle ondertekenaars en betrokken overheidspartijen bij het IZA in een brief aan de Tweede Kamer. De uitdagingen in de zorg zijn volgens betrokkenen te groot om in de ijskast te zetten. Burgers en patiënten moeten weten op welke zorg ze kunnen rekenen, stellen de gezamenlijke partijen in een verklaring. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Volgens de zorgpartijen en betrokken overheidspartijen staat Nederland voor de urgente uitdaging om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Van platteland tot stad, voor jong tot oud en voor ieders portemonnee. Iedereen in Nederland heeft goede passende zorg nodig vinden de ondertekenaars van de brief aan de Tweede Kamer.

Politieke steun

De partijen stellen dat de noodzakelijke transformaties in de zorg, zoals preventie, verkleinen van gezondheidsverschillen, duurzaamheid, arbeidsmarkt en betere gegevensuitwisseling alleen van de grond komen met politieke steun. De urgentie is volgens alle partijen te groot om samen te blijven werken aan de toegankelijkheid en kwaliteit van gezondheid en zorg. Burgers en patiënten moeten weten op welke zorg ze kunnen rekenen, aldus de gezamenlijke partijen.

Door: Nationale Zorggids