Petitie om buikwandcorrectie standaard op te nemen in basispakket

Kai Hagedoorn verloor in 2 jaar tijd bijna 100 kilo en strijdt samen met onder meer Bergman Clinics, de Obesitaskliniek en personal trainers voor opname van de buikwandcorrectie in het basispakket van de zorgverzekering voor mensen die op eigen kracht extreem veel zijn afgevallen. Dit melden Petitie.nl en Mens Health. 

Een buikwandcorrectie kost tussen de 3.000 en 7.500 euro en wordt niet standaard vergoed door zorgverzekeraars.  Een buikwandcorrectie wordt op dit moment alleen vergoed als iemand een medische indicatie heeft, bijvoorbeeld bij verminking, continue smetten in de huidplooi of ernstige problemen met bewegen.

Zorgkosten

Hagedoorn en de organisaties pleiten voor hulp aan mensen die tientallen kilo’s of meer zijn afgevallen, maar geen geld hebben voor een buikwandcorrectie. Veel van hen hebben overtollig veel en dat kan alsnog veel invloed hebben op iemands zelfbeeld en dus geestelijke gezondheid. Volgens de initiatiefnemers van de petitie kan dit leiden tot geestelijke gezondheidszorg en terugval, wat tot hoger kosten leidt dan de kosten van een buikwandcorrectie.

Ze roepen de Tweede Kamer en Rijksoverheid op om zorgverzekeraars de vergoedingen van een buikwandcorrectie te laten aanpassen of versoepelen, door deze standaard te laten opnemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky