Zorgverzekeraars extra kritisch op hoge declaraties voor extern advies

Enkele zorgaanbieders hebben bij zorgverzekeraars hoge declaraties ingediend voor extern advies. Daarom gaan verzekeraars zorgaanbieders die transformatiegelden aanvragen goed in de gaten houden als er hoge consultantkosten zonder goede onderbouwing binnenkomen. Dit meldt Skipr.

CZ is momenteel in gesprek met een aantal zorgaanbieders die hiervoor hoge kosten indienden en Zilveren Kruis zegt bij elke aanvraag te beoordelen of de hoogte van de kosten voor extern advies in verhouding staan tot de complexheid en het bedrag van de transformatie bij de zorgaanbieder. Daarbij kijkt het naast het aantal uren en de uurtarieven ook naar de redenen voor het inschakelen van adviesbureaus.

Geld niet voor externe adviseurs

“We moeten ervoor zorgen dat de 2,8 miljard euro transformatiegeld wordt gebruikt voor de transformatie en niet om allerlei externe adviseurs te financieren”, aldus Zilveren Kruis. CZ en Zilveren Kruis begrijpen dat zorginstellingen consultants inzetten, maar vinden ook dat de kosten in de loop van het transformatietraject minder zouden moeten worden. Daarom maakt het een onderscheid tussen de opstartfase, planvorming, implementatie en uiteindelijk de uitvoeringsfase.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky