Normal_zorgverzekering__gezondheidszorg__zorg__stethoscoop__gezondheid

Momenteel zijn er tachtig aanvragen ingediend voor de snelle toets van het Integraal Zorgakkoord (IZA) bij de coördinerende zorgverzekeraars in diverse regio’s. Hiervan zijn er veertien geweigerd en negen aangenomen. De overige aanvragen wachten nog op een beoordeling. Dit meldt Skipr.

Volgens het ZN voldoen de afgekeurde concepten niet aan de normen van het beoordelingskader waarmee transformatieplannen worden beoordeeld. ZN houdt bij welke aanvragen er binnekomen, die constant weer aangevuld wordt. Terwijl de organisatie geen berichtgeving deelt over de aangenomen concepten, worden ze wel op de website dejuistezorgopdejuisteplek.nl gepubliceerd na goedkeuring.

Uitkering

Met het transformatieprogramma wordt er 2,8 miljard euro verdeeld onder zorgaanbieders. Hiermee kunnen initiatieven worden gefinancierd die de zorg kunnen transformeren. VWS gelooft dat het programma het mogelijk maakt om passende zorg te creëren. 
 
Het budget is echter nog niet uitgekeerd aan de projecten die door de keuring heen zijn. Aan de hand van de goedgekeurde aanvraag moet de zorgorganisatie namelijk een echt transformatieplan opstellen. Dit doet de zorgorganisatie in samenwerking met de coördinerende zorgverzekeraar.

Eigen middelen

Wanneer de zorgaanbieder niet wil wachten op het transformatieplan, kunnen zij met gebruik van eigen financiën de transformatie al beginnen. Zo is het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg begonnen met hun project na goedkeuring van coöperatie VGZ en CZ. Zij zijn momenteel druk bezig met het project Digitale zorgpaden. 
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch