Normal_rss_entry-389706

Vrouwen die na een operatie wegens borstkanker een extra ingreep nodig hebben om de borst nog beter te reconstrueren, kunnen vaak fluiten naar een vergoeding van de zorgverzekeraar. Dat zei Edin Hajder, plastisch chirurg verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) in het NOS Radio 1 Journaal. Exacte cijfers heeft hij niet, maar in zijn eigen praktijk gaat het om ongeveer een op de drie gevallen.

De eerste reconstructie wordt sinds kort wel altijd vergoed, maar als er daarna nog moeilijkheden zijn, wordt het lastiger. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld problemen met een prothese of om een deuk in de borst. Het betreft "honderden" vrouwen per jaar.

De aanvragen moeten dan worden beoordeeld aan de hand van foto's die aan de verzekeraar dienen te worden gestuurd. De eisen zijn bijzonder streng, zegt Hajder, terwijl bijvoorbeeld zo'n deuk goed te verhelpen kan zijn door het inspuiten van eigen lichaamsvet van de patiënte.

Ongelijkheid

Hajder sluit niet uit dat er misschien iets minder zwaar aan dergelijke gevolgen van zo'n operatie wordt getild omdat ze met kleding zijn te bedekken. Hij zegt dat geen aanvragen nodig zijn voor meerdere operaties om bijvoorbeeld een lip of neus zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen en denkt dat er "in beginsel" sprake is van "rechtsongelijkheid".

Ook zijn er volgens hem misvattingen over het werk van plastisch chirurgen, zoals de gedachte dat die er vooral op uit zijn om mensen alleen maar mooier te maken. Maar in genoemde gevallen is er volgens hem echt geen sprake van cosmetische behandelingen.

De arts meldde dat hij al wel een uitnodiging heeft van de verzekeraars om over de kwestie te spreken. Zorgverzekeraars Nederland was nog niet bereikbaar.

Door: ANP