Zorgverzekeraars niet eens met operatiestop Alrijne in oktober

Zorgverzekeraars VGZ en Menzis zeggen dat er in het Alrijne Ziekenhuis helemaal geen patiëntenstop is voor hun verzekerden. Het ziekenhuis kondigde deze week aan geen operaties uit te voeren in oktober. Alleen patiënten die verzekerd zijn bij Zorg en Zekerheid kunnen voor operaties terecht in locatie Leiderdorp. Zilveren Kruis stelt dat er een tekort is aan personeel en dat de operaties daarom niet doorgaan. Dit meldt Omroep West. 

VGZ zegt dat er voor haar verzekerden geen patiëntenstop geldt en dat de afspraken in het contract ook niet zijn overschreden. Daarnaast vindt de verzekeraar dat Alrijne een doorleverplicht heeft en dat zelfs als het maximale aantal gecontracteerde behandelingen is bereikt, de zorg geleverd moet worden. Ook Menzis zegt dat er geen operatiestop geldt voor haar verzekerden. “Het bericht zorgt voor onnodige onrust.” Alrijne is door de verzekeraars gevraagd de berichtgeving aan te passen.

Gevoelig

Hoogleraar Patrick Jeurissen van de Radboud Universiteit zegt dat het niet ongebruikelijk is dat ziekenhuizen tegen het einde van het jaar tegen het budgetplafond aanlopen, maar vindt het opmerkelijk dat Alrijne ervoor kiest om de ene patiënt wel te helpen en de andere niet. “Dat ligt gevoelig.” Hij denkt dat artsen van het ziekenhuis ook onrust zullen ervaren omdat zij patiënten moeten vertellen dat ze niet geholpen kunnen worden vanwege hun verzekering.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky