Meerdere ziekenhuizen verwachten nu al overschrijding van budgetplafond

Zeker vijftien ziekenhuizen dreigen nu al het budgetplafond te overschrijden, blijkt uit rondvraag door Skipr. Zij moeten zorgverzekeraars dus laten weten dat ze meer zorg verwachten te leveren dan in hun contact is afgesproken. Als er geen nieuwe afspraken worden gemaakt, volgen mogelijk maatregelen als patiënten- of operatiestops. Dit meldt Skipr. 

Een van de ziekenhuizen die een flinke overschrijding van het budgetplafond verwacht, is het St. Jansdal ziekenhuis. Met twee zorgverzekeraars is geen doorleverplicht afgesproken, dus mag het ziekenhuis eventuele maatregelen die een flinke impact kunnen hebben op de patiëntenzorg. Daarom ziet het St. Jansdal ook het liefst dat de verzekeraars meer zorg inkopen voor dit jaar.

Verzekeraars niet makkelijk mee

Ook bij het Rode Kruis Ziekenhuis en het Rotterdamse Maastad Ziekenhuis zijn de verwachtingen dat er budgetoverschrijdingen komen. Maasstad zegt op tijd met de verzekeraars in gesprek te willen over het oprakende zorgbudget, maar zegt ook te weten dat zij niet gemakkelijk meegaan in het bijkopen van extra zorg. Als het aan het Rotterdams hospitaal ligt, betaalt iedere zorgverzekeraar zijn eigen aandeel in de zorg. Zo is er tussen verzekeraars ook geen verschil in plafonds.

Operatiestop Alrijne

Eerder deze maand kondigde Alrijne een operatiestop aan voor oktober, omdat het geld bij de grote verzekeraars op zou zijn. Alleen verzekerden van Zorg en Zekerheid zouden er die maand nog terechtkunnen voor een ingreep.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky