Zilveren Kruis wil afschaffing eigen risico op verkiezingsprogramma partijen

Door het eigen risico af te schaffen versterkt de solidariteit op de zorgverzekeringsmarkt. Daarom vraagt zorgverzekeraar Zilveren Kruis de politiek om dit wettelijk te regelen en roept het partijen op dit onderwerp mee te nemen tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit meldt Skipr. 

Structureel investeren in preventie moet meer mogelijkheden krijgen. Zo denkt Zilveren Kruis net als de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) dat zorgkantoren en verzekeraars 2 procent van hun budget regelvrij moeten kunnen uitgeven. Zorguitkomsten zouden beloond moeten worden en daarom wil de zorgverzekeraar dat ook daarvoor meer ruimte komt op de markt. Dit houdt meteen in dat betalen per verrichting uit het stelsel verdwijnt.

Maatschappelijk dialoog

Zilveren Kruis stelt dat niet alles met zorg kan worden opgelost. Daarom pleit het voor een respectvol maatschappelijk dialoog. “Die moet gaan over de vraag of we alle mogelijke zorg ook per se nodig hebben en of we alles wel met zorg kunnen oplossen.” Daarbij verwijst de verzekeraar naar oplossingen buiten de formele zorg, zoals mantelzorg en zorg door partner, familie, vrienden of bijvoorbeeld de kerk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky