Normal_asian-lady-patient-wearing-back-pain-support-belt-2023-01-17-05-21-47-utc

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat percutane vertebroplastiek succesvol werkt bij aanhoudende pijn door osteoporotische wervelfracturen van drie maanden en ouder. Dit meldt Loon Op Zand.

Tijdens deze behandeling van wervelfracturen wordt er met behulp van röntgendoorlichting en lokale verdoving botcement in de wervelfracturen gespoten via een injectie. Hierdoor wordt de gebroken wervel stabieler, sterker en wordt het beschermd tegen verdere inzakkingen en standsafwijking. Ook zal de pijn verdwijnen, waardoor leef kwaliteit sterk verbetert.

Effectieve behandeling

Veel ouderen, en vooral vrouwen, hebben last van rugpijn bij osteoporose. Normaliter bestaat een standaard behandeling uit pijnmedicatie, korset, fysiotherapie en bedrust. Bij sommige patiënten heeft dit echter geen effect en hebben mensen last van langdurige invaliderende rugpijn. Vertebroplastiek is bij deze mensen zeer effectief.

Verzekering

Toch is de behandeling uit het basispakket verwijderd door zorgverzekeraar, omdat eerdere onderzoeken de meerwaarde niet hadden aangetoond. Met het nieuwe onderzoek dat positieve resultaten laat zien, willen artsen dat de behandelmethode weer opgenomen wordt in het basis zorgpakket. Op deze manier kunnen de patiënten ook weer deelnemen aan het dagelijkse leven.

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch