Aantal zorgdeclaraties van onverzekerden toegenomen met 30 procent

Uit cijfers van het CAK blijkt dat het aantal declaraties voor onverzekerden in 2022 is toegenomen met 30 procent. Vaak doen mensen die al lange tijd in Nederland zijn en niet terug kunnen of willen naar hun land van herkomst, maar hier geen verblijfspapieren hebben, een beroep op de zorg. Een groep die bestaat uit steeds meer kwetsbare ouderen. Vorig jaar kwamen er voor de Regeling Onverzekerbare Vreemdelingen meer dan 58.000 declaraties binnen. Dit meldt NOS. 

Onverzekerden hebben recht op zorg vanuit de basisverzekering. Huisartsen en hun assistenten weten dit vaak niet, maar zij kunnen bij het CAK terecht voor deze declaraties – mits de zorg medisch noodzakelijk is. 80 procent van de kosten wordt vergoed.

Angst voor overheid

Volgens Richard Staring van de Erasmus Universiteit komen steeds meer ouderen langs bij straatartsen in de daklozenopvang, die op hun beurt concluderen dat deze doelgroep complexe zorg nodig heeft. “Zij zoeken vaak pas hulp als hun problemen zo ernstig zijn dat zorg mijden echt geen optie meer is. De angst voor de overheid is groot”, zegt Staring.