Zilveren Kruis onderzoekt verdachte facturen van voormalig kaakchirurg

Een geschorste kaakchirurg uit Almere zou klanten onduidelijke rekeningen hebben gestuurd vanuit zijn nieuwe bedrijf KC Flevoland. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis laat weten deze rekeningen te onderzoeken. Dit meldt Omroep Flevoland.

Sinds 2021 is het de kaakchirurg verboden om behandelingen uit te voeren en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maande hem dit jaar nog om helemaal te stoppen met zijn activiteiten. Toch is de geschorste zorgverlener onlangs een nieuw bedrijf gestart: KC Flevoland. Ook stuurde hij oud-klanten tientallen facturen, waarover Zilveren Kruis nu klachten en vragen heeft ontvangen. Bij andere verzekeraars zijn hier eveneens vragen over binnengekomen.

Incassokosten

Klanten ontvingen aanmaningen voor facturen die zij eerder al hebben betaald en gaan bovendien over behandelingen die jaren geleden plaatsvonden. De bedragen op de facturen variëren tussen de 600 en 900 euro. Ook staat er een waarschuwing op de rekeningen: blijft betaling uit, dan komen er incassokosten bij.
Alle verzekerden bij Zilveren Kruis zijn geadviseerd om de facturen van de kaakchirurg vooral niet te betalen, maar door te sturen naar de verzekeraar. Die gaat beoordelen of deze kosten terecht worden verhaald bij de klanten.

Uit BIG-register geschrapt

Wegens het oplichten van een zorgverzekeraar voor 500.000 euro, is de kaakchirurg in 2021 uit het BIG-register geschrapt. Wanneer dat gebeurt, mag een zorgverlener zijn beroep niet meer uitoefenen. Ondanks dat, bleef de chirurg 2 jaar lang behandelingen uitvoeren die behouden zijn aan een kaakchirurg of tandarts. In april 2022 dwong de IGJ hem om zijn zaak te sluiten en bijna een jaar later weet de inspectie te melden dat hij geen patiënten meer in behandeling heeft. Hij heeft zich laten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky