Normal_zorgverzekering__zorg__gezondheidszorg__2_

61 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de hogere zorgpremie volgend jaar, terwijl de zorgtoeslag omlaag gaat. Toeslaggerechtigden hebben in 2024 300 euro minder recht op zorgtoeslag dan dit jaar. Dit meldt Zorgwijzer dat Multiscope onderzoek liet doen onder 3.208 respondenten. 

Zorgverzekeraar DSW kondigde in september als eerste de nieuwe zorgpremie aan: een verhoging van 11,50 euro per maand zorgt voor een maandelijkse premie van 149 euro. Bij Zorg en Zekerheid stijgt de premie iets minder hard en betalen verzekerden volgend jaar 147,95 euro per maand voor de meest populaire polis.

Zorgen over betalen zorgpremie 2024

9 procent van de Nederlanders maakt zich ernstig zorgen over de zorgpremie voor 2024. Ruim 50 procent heeft gemiddelde zorgen en 39 procent denkt niet in de problemen te komen door de stijgende premie. 25 procent van de Nederlanders overweegt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en 28 procent wil bij de huidige verzekeraar blijven maar overweegt wel aanpassingen in de polis. Het aanvullende pakket verlagen of schrappen wordt door vier op de tien Nederlanders overwogen en ruim twee op de tien denkt eraan een goedkopere basisverzekering af te sluiten. Een goedkopere basisverzekering kan gepaard gaan met minder goede voorwaarden. Ook is een hoger vrijwillig eigen risico een overweging om de zorgpremie te  verlagen.

Eigen risico verhogen

Koen Kuijper van Zorgwijzer waarschuwt hier wel voor. Een hoger vrijwillig eigen risico of een aangepaste dekking kan gevaarlijk zijn voor mensen die het financieel zwaar hebben. “Als ze ineens medische zorg nodig hebben, hebben ze het geld vaak niet op de plank liggen en komen ze in de knel.” Tegelijkertijd kan een aangepast pakket een kans zijn voor verzekerden die al heel lang bij dezelfde zorgverzekeraar zitten. Hun pakket kan te uitgebreid zijn, waardoor ze maandelijks te veel betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky