Premie zorgverzekering stijgt gemiddeld met 9 euro per maand

De deadline voor het bekendmaken van de zorgpremies is verstreken en inmiddels is het alle verzekeraars gelukt om deze bekend te maken. Uit de meest recente cijfers van Geld.nl blijkt dat de premies minder hard stijgen dan vooraf is geraamd door het ministerie van Volksgezondheid. De overheid ging uit van een gemiddelde stijging van 12 euro, maar in de praktijk is dit gemiddeld bijna 9 euro (8,71 euro). Hiermee komt de maandelijkse premie voor een basisverzekering gemiddeld op 147 euro. Dit meldt Geld.nl.

Zorgverzekeraars melden verschillende redenen voor hun lagere premiestijgingen. VGZ en Menzis werken er hard aan om hun zorguitgaven te verlagen zodat ze minder premie-inkomsten nodig hebben, anderen hebben reserves kunnen inzetten en sommige verzekeraars geven in 2024 minder korting aan verzekerden die hun eigen risico verhogen. Hierdoor houden ze meer geld over en kan de premie voor de basisverzekering beperkt stijgen.

Grote verschillen in premiestijgingen

Er zijn grote verschillen in premiestijgingen tussen de zorgverzekeraars. Zo stijgt de premie van ZEKUR met een flinke 24 euro per maand, meldde Stad Holland een stijging van 14,50 euro en ook Just en a.s.r. melden vergelijkbare stijgingen. Dit jaar had ZEKUR nog de goedkoopste verzekering, maar volgend jaar is dat de Basis polis van FBTO. Die kost dan 131,95 euro per maand.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky