Ruim 4 miljoen euro meer naar zorgkosten illegalen zonder verzekering

Vorig jaar zijn de zorgkosten voor mensen die illegaal in Nederland wonen toegenomen van 47 miljoen naar 51,4 miljoen euro. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor: kostenstijging door inflatie en het toegenomen aantal asielaanvragen. Dit meldt de Telegraaf.

Mensen die asiel aanvragen en worden afgewezen of mensen die illegaal hier verblijven, krijgen hun zorgkosten uit een overheidspotje betaald als zij deze niet zelf kunnen betalen. Zorgaanbieders die anders met de kosten blijven zitten, kunnen deze via de bijdrageregeling van de overheid vergoed krijgen.

Meeste geld naar ziekenhuiszorg

Van de 51,4 miljoen euro ging, bijna de helft naar ziekenhuiszorg. 7,5 miljoen euro is naar geestelijke gezondheidszorg gegaan en bijna 5,5 miljoen ging naar apotheekzorg. Voor eerstelijnszorg zoals de huisarts, tandarts, verloskundige en fysiotherapeut werd 8,3 miljoen euro betaald.

Onverzekerden

Ook ging er meer 4 miljoen euro meer naar het betalen van medisch noodzakelijk zorg voor mensen die verplicht zijn tot een zorgverzekering, maar deze niet hebben. Hiervoor kunnen zorgverleners aanspraak maken op de subsidieregeling ‘medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden’.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky