Duurdere aanvullende zorgpolissen massaal afgeschaft

Komend jaar zijn de aanvullende zorgverzekeringen minder uitgebreid dan dit jaar. De vergoedingen worden teruggeschroefd of pakketten met een hoge vergoeding gaan helemaal uit het aanbod van zorgverzekeraars. 14 procent van de aanvullende zorgverzekeringen verdwijnt. Maar daar komt een minder aantrekkelijk alternatief voor terug, aldus Overstappen.nl. 

Vooral duurdere pakketten lijken te verdwijnen. In totaal worden er 76 afgeschaft, waarvan bijna 30 procent 25 euro of meer kost. Sommige pakketten blijven alleen nog voor bestaande klanten, maar kunnen door nieuwe verzekerden niet meer worden afgesloten, zoals het Superfit pakket van ONVZ (onbeperkte fysiotherapie) of het Top pakket van Nationale-Nederlanden.

Krimpflatie

Volgens de vergelijkingssite is er ook bij zorgverzekeraars sprake van krimpflatie, waarbij de pakketten worden ingekrimpt maar de prijs wel flink stijgt. Vergoedingen voor hoortoestellen, fysiotherapie en huidtherapie worden steeds lager. Zo is er in 2024 geen onbeperkte vergoeding meer voor fysiotherapie en daalt de maximale vergoeding voor de eigen bijdrage van een hoortoestel van 1.000 euro naar 500 euro.

De gemiddelde prijs van een aanvullend pakket kost in 2024 gemiddeld 7 procent meer. Toch zijn er tussen de pakketten nog grote verschillen: de premie van 65 procent van de pakketten stijgt komend jaar met 5 procent, maar sommige pakketten zijn soms wel 40 tot 60 procent duurder.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky