'Onwaarschijnlijk dat zorgcontracten volgend jaar wél voor deadline rond zijn'

Het is onwaarschijnlijk dat de contractering tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders volgend jaar wél voor de deadline van 12 november is afgerond. Dit laat demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid weten aan de Tweede Kamer. Om die deadline te kunnen halen zijn er niet alleen procesverbeteringen nodig, maar is ook een cultuurverandering noodzakelijk. Dit meldt Skipr.

Door te veel druk te leggen op de datum van de deadline, kan er veel druk komen te staan op de onderhandelingen. Dit kan tot gevolg hebben dat de uitkomsten van de onderhandelingen de betaalbaarheid en kwaliteit van zorg niet ten goede komen, stelt Kuipers.

Geen moeizame onderhandelingen

Ondanks dat de onderhandelingen ook dit jaar nog lang niet zijn afgerond, krijgt de demissionair zorgminister maar weinig signalen over moeilijke onderhandelingen. De meest belangrijke thema’s die op dit moment spelen bij de contractering zijn vragen over deadlines, het aanleveren van volumeprognoses en hantering van de indexen. Volgens Kuipers zijn er geen signalen dat de contractering over de hele linie in een bepaalde sector of bij één zorgverzekeraar is vertraagd. Vorig jaar kwam dit wel voor.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky