Alleen als gezonde mensen meer betalen kan eigen risico worden afgeschaft

Een Kamermeerderheid stemde vorige week voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Hier gaan nogal wat kosten mee gepaard, die alleen te betalen zijn als gezonde mensen en werkgevers meer gaan bijdragen. De afschaffing van het eigen risico kost zo'n 6 miljard euro. Dit meldt NU.nl. 

Volgens experts is het plan haalbaar als alle volwassenen meer zorgpremie gaan betalen. Die miljarden moeten hoe dan ook worden doorberekend, stelt gezondheidseconoom Marco Varkevisser. Collega Xander Koolman denkt dat de kosten hiermee alleen worden verplaatst: van zieke burgers naar alle burgers. Solidair vindt hij het wel. Uit een berekening blijkt dat de kosten op jaarbasis zo’n 400 euro extra per persoon zullen zijn, waarvan de helft in de nominale zorgpremie komt en de andere helft wordt betaald vanuit de inkomensafhankelijke premie via de werkgevers.

Betalen uit belastinggeld

De 6 miljard euro zou ook van belastinggeld betaald kunnen worden, maar gevolg is dan ook dat de belasting omhoog gaat. De overheid zou anders flink moeten bezuinigen op onderwijs, klimaat of defensie. “Dat kun je niet met een paar asielzoekers minder financieren”, aldus Koolman.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky