Contracten met apotheken in dorpen en kleine steden nog niet rond

Het is nog maar de vraag of inwoners van dorpen en kleine steden straks wel automatisch terechtkunnen bij hun apotheek in de buurt. Uit onderzoek van Geld.nl blijkt namelijk dat de contracten nog niet rond zijn. In 75 procent van de onderzochte plaatsen hebben drie of meer zorgverzekeraars zelfs met geen enkele apotheek een overeenkomst gesloten voor volgend jaar. De inwoners van deze plaatsen zijn hierdoor enorm beperkt in hun keuze voor een farmacie. Dit meldt Geld.nl.

Voor het onderzoek koos de vergelijkingssite in elke provincie willekeurig één dorp of kleine stad en bekeek daar hoeveel apotheken binnen een straal van 5 kilometer een contract hebben met een zorgverzekeraar. In 75 procent van de gevallen blijken drie of meer zorgverzekeraars nog helemaal geen contracten afgesloten met apothekers.

Zelf opdraaien voor medicijnkosten

Patiënten die hun medicatie halen bij een ongecontracteerde apotheek, moeten een deel van de kosten zelf betalen. Dit kan tot zo’n 40 procent van de rekening zijn. Een keertje voor de rekening moeten opdraaien is voor veel mensen niet erg, maar huishoudens die structureel medicijnen nodig kunnen daar straks tot ruim 300 euro extra aan kwijt zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky