Basispakket zorgverzekering in 2024 op twee punten gewijzigd

In 2024 zijn er twee wijzigingen in het basispakket: kraamzorg is straks flexibeler inzetbaar en valpreventie voor een bepaalde groep ouderen. De hoogte van het eigen risico blijft 385 euro en ook de eigen bijdrage is met 250 euro ongewijzigd. Dit meldt Rijksoverheid.

Gezinnen met een pasgeboren baby kunnen in 2024 tot maximaal 6 weken na de bevalling kraamzorg ontvangen. Dat is nu nog maximaal tien dagen na de bevalling. Hoeveel kraamzorg iemand nodig heeft, wordt nu nog vastgesteld via het Landelijk indicatieprotocol. Deze blijft in 2024 ook, waardoor nieuwe gezinnen alleen bij hoge uitzonder kraamzorg na de tiende dag krijgen. Dit kan veranderen als de kraamzorgsector met een nieuw protocol komt. Het aantal uren dat iemand kraamzorg krijgt, verandert niet. Alleen de periode dat deze gegeven kan worden is verlengd.

Valpreventie ouderen

Valpreventie wordt vanaf volgend jaar definitief vergoed vanuit het basispakket. Hiermee wordt voorkomen dat een bepaalde groep ouderen mogelijk meer intensieve zorg nodig heeft. Aan de hand van een vragenlijst kan de kans op vallen worden beoordeeld. Daarop volgt een advies om valpartijen zoveel mogelijk te voorkomen. Valpreventie voor ouderen die een hoog valrisico hebben en lichamelijke of psychische problemen hebben, zit vanaf 2024 in het basispakket.

Door: National Zorggids / Johanne Levinsky