VGZ, CZ en a.s.r. zijn dit overstapseizoen flink wat verzekerden verloren

De meeste verzekerden die overstapten op een andere zorgverzekering deden dat uit prijsoverwegingen. FBTO heeft momenteel de laagste basispremie en daarom mocht en het flink wat nieuwe klanten verwelkomen. VGZ, CZ en a.s.r moesten afscheid nemen van een groep verzekerden, maar zijn desondanks niet ontevreden. Dit meldt NU.nl, die en rondgang deed langs zorgverzekeraars. 

Voor het eerst sinds jaren zag Menzis zijn klantenbestand weer groeien en ook ONVZ heeft sinds dit jaar weer meer verzekerden. Het klantenbestand van VGZ, CZ en a.s.r. kromp en ook Zilveren Kruis verloor wat verzekerden.

Weg bij a.s.r., CZ en VGZ

Bij a.s.r. zijn ruim 100.000 klanten vertrokken. Daar tegenover staat dat de verzekeraar vorig overstapseizoen nog 200.000 mensen wist te trekken. Het vermoeden is dat veel verzekerden dit jaar weggingen vanwege de prijs en zich dus bij een goedkopere zorgverzekeraar hebben aangesloten. Ook bij CZ gingen 100.000 mensen weg en bij VGZ zwaaiden 120.000  verzekerden af.

Beperkte keuzevrijheid ggz

DSW kondigde afgelopen september een flinke premiestijging aan en zag daarom 3.000 verzekerden vertrekken. Zustermerk Stad Holland verloor 9.000 verzekerden. Veel klanten waren het er niet mee eens dat de verzekeraar de keuzevrijheid voor de geestelijke gezondheidszorg beperkte. Directeur Aad de Groot stelt dat de kosten hiervoor flink opliepen, dus er moest worden ingegrepen. “Veel vertrekkers zijn dan ook ggz-gebruikers.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky