Mensen met darmkanker krijgen fitprogramma niet vergoed uit basispakket

Zorginstituut Nederland laat weten dat een programma dat mensen met darmkanker in een zo goed mogelijk conditie krijgt voor hun operatie, niet in het basispakket van de zorgverzekering komt. Hoog risicopatiënten met darmkanker lopen dankzij dit programma namelijk niet minder risico op ernstige complicaties. Ook toont het fitprogramma (ofwel multimodale prehabilitatie) niet aan dat ze sneller herstellen na hun operatie of dat ze erna een betere kwaliteit van leven ervaren. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Via het basispakket van de zorgverzekering krijgen mensen met darmkanker die een operatie moeten ondergaan de zorg voorgeschreven die de behandelend arts nodig vindt voor een goed en snel herstel. De gezondheidstoestand van de patiënt bepaalt welke zorg dat is, maar kan bijvoorbeeld behandeling van ondervoeding zijn, begeleiding bij stoppen met roken of de behandeling van aandoeningen die naast de darmkanker bestaan.

Multimodale prehabilitatie

Voor deze mensen met darmkanker is er ook een intensief en integraal programma dat hun conditie moet verbeteren: multimodale prehabilitatie. Dit programma versterkt niet alleen hun lichamelijke conditie, maar ook de mentale. patiënten doen trainingen onder begeleiding van een fysiotherapeut en krijgen voedingsadvies van een diëtist. Ook bevat het programma onderdelen van de standaardzorg die al in het basispakket zit. Het doel is om patiënten minder risico te laten lopen op complicaties na hun operatie. Ook belooft het programma sneller herstel en een betere kwaliteit van leven.

Niet bewezen effectief

Darmkankerpatiënten met een hoog risico op complicaties en lang herstel na de operatie hebben het meeste baat bij multimodale prehabilitatie. Uit onderzoek door Zorginstituut Nederland in opdracht van zorgverzekeraars blijkt dat het fitprogramma geen meerwaarde heeft ten opzichte van de gebruikelijke zorg. Hoewel multimodale prehabilitatie effectief kan zijn, is dat op basis van de beschikbare onderzoeken niet vast te stellen. Omdat alleen bewezen effectieve zorg in het basispakket terechtkomt, kan dit programma hier vooralsnog niet in worden opgenomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky