Zorginstituut adviseert opname oefentherapie bij reuma in basispakket

Langdurig persoonlijke actieve oefentherapie helpt mensen met ernstige reuma om beter te functioneren in hun dagelijks leven. Zorginstituut Nederland adviseert demissionair minister Pia Dijkstra van Volksgezondheid dan ook om deze zorg op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Alleen reumapatiënten met ernstige lichamelijke beperkingen zouden hier per 1 januari 2025 aanspraak op kunnen maken. Dit meldt Zorginstituut Nederland.

Mensen met reumatoïde artritis zijn chronisch ziek. Hun aandoening veroorzaakt ontstekingen aan gewrichten, maar soms kunnen ook organen ontstoken raken. Ernstige reuma hindert mensen in het leiden van hun dagelijks leven. Zij zijn nauwelijks in staat om voor zichzelf te zorgen, te lopen of te staan door hun pijnlijke en stijve gewrichten. Standaard worden zij behandeld met medicijnen, informatievoorziening, bewegingsinstructies en verbetering van zelfmanagement. Daar kan straks ook oefentherapie aan toegevoegd worden, als het wordt toegevoegd aan het basispakket.

Bewezen effectief

Oefentherapie voor mensen met reuma wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide fysio- en oefentherapeuten en is een effectieve aanvulling op de bestaande behandelingen, blijkt uit onderzoek van het LUMC. Een groep van ongeveer 3.750 tot 4.500 patiënten met ernstige beperkingen in het dagelijks leven kan hier baat bij hebben. Het onderzoek toont aan dat deze patiënten beduidende verbeteringen in het dagelijks functioneren laten zien: ze kunnen beter lopen en handelingen uitvoeren. Zorginstituut Nederland concludeert dan ook dat deze behandeling onder leiding van een speciaal opgeleide behandelaar bewezen effectief is en daarom opgenomen kan worden in het basispakket van de zorgverzekering.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky