Verlies van 1,6 miljoen euro voor Menzis door frauderend thuiszorgbureau

Omdat het zorgkantoor van Menzis de samenwerking met Ann-Zorg niet wilde stopzetten, is het 1,6 miljoen euro kwijtgeraakt. De Arnhemse zorginstelling Ann-Zorg moest in 2020 al afscheid nemen van hun samenwerking met Apeldoorn, Arnhem en Twentse gemeenten, maar Menzis bleef ermee in zee gaan. En dat terwijl de oprichter in opspraak kwam, er mogelijk fraude werd gepleegd en zorgpersoneel valse diploma’s had. Inmiddels is Ann-Zorg failliet. Dit meldt Follow the Money. 

Ondanks de vermoedens van fraude, was er volgens Menzis geen reden om het contract met een destijds nieuwe bestuurder te verbreken. Toch begonnen in 2022 de  twijfels op te komen en wist de verzekeraar niet meer hoe betrouwbaar het bedrijf nou eigenlijk was. De declaraties zouden niet kloppen. Zo had Ann-Zorg maar weinig loonkosten, maar welden wel veel verleende arbeidsuren gedeclareerd.

Declaratiefraude

Daarop startte Menzis een onderzoek en eiste de verzekeraar 1,6 miljoen euro terug van de Arnhemse instelling. De administratie zou van geen kant kloppen en het bedrijf kon geen bewijs overhandigen dat de gedeclareerd zorg daadwerkelijk geleverd was aan cliënten. Kortom, Ann-Zorg declareerde onrechtmatige zorguren. Nadat de instelling de claim aanvocht, wisten beide partijen een overeenkomst te bereiken. Het zorgkantoor accepteerde dat het geld niet meer terug in de kas zou komen. “Zo hebben we de schade kunnen beperken”, aldus een woordvoerder.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky