Roep om afschaffen wanbetalersregeling zorgpremie steeds luider

Voor het eerst sinds tien jaar zijn er weer meer mensen die een betalingsachterstand op hun zorgpremie hebben. Vorig jaar waren er 8.000 meer wanbetalers dan in 2022. Zij moeten een extra hoge zorgpremie betalen om van hun betalingsachterstand af te komen, maar volgens schuldhulpverleners en het CAK is deze straf niet passend meer. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen, stoppen vaak eerst met het betalen van hun zorgpremie. Zij blijven namelijk gewoon verzekerd van zorg, ook bij een betalingsachterstand. Wel moeten zij uiteindelijk maandelijks meer betalen voor hun zorgverzekering, om zo die achterstand in  te halen. De premie gaat dan omhoog naar 160 euro.

Verergering van problemen

Steeds meer organisaties noemen de bestuursrechtelijke premie achterhaald en zien dat de financiële prikkel ook geen of zelfs een averechts effect heeft. Mensen met financiële problemen raken hierdoor alleen maar verder in de problemen. Schuldhulpverleners vinden de boete niet meer passen in de huidige tijdsgeest. En ook het CAK roept op tot een einde van de wanbetalersregeling. “Wie schulden heeft, doet bovendien een groter beroep op de zorg.” Dat betekent dus dat het afschaffen van de boete, de zorg beter betaalbaar maakt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky