31 januari 2019 om 14:01
2 minuten lezen

Online lesmodule over de zorg moet schulden voorkomen

Zorgverzekeringslijn en Stichting Digisterker introduceren een online lesmodule ‘Zorg’ voor jongeren van 15-18 jaar. Hiermee willen zij voorkomen dat er een nieuwe klasse van burgers ontstaat die niet in staat is haar zorg digitaal te regelen. Het ontbreken van digitale vaardigheden kan leiden tot het niet aanvragen van zorgtoeslag en tot schuldenproblematiek. Dit meldt Zorgverzekeringslijn. 

Digitale vaardigheden en financiële zelfredzaamheid gaan hand in hand

Beide organisaties maken zich sterk om de zelfredzaamheid van jongeren te vergroten. Zorgverzekeringslijn geeft gastlessen om te voorkomen dat leerlingen schulden krijgen bij hun zorgverzekering. Stichting Digisterker werkt aan het versterken van digitale vaardigheden.

Jongeren moeten kennis hebben van de zorgverzekering, maar moeten ook digitaal vaardig zijn als zij 18 jaar worden en zelf verantwoordelijk zijn voor hun zorgverzekering. Denk aan het aanvragen van een DigiD, het afsluiten van een zorgverzekering en het aanvragen van zorgtoeslag. De module Zorg uit het lesprogramma ‘Doe je Digiding! Jongeren en de digitale overheid’ combineert kennis over het zorgstelsel met het verkrijgen van digitale vaardigheden.

Jongeren lang niet zo digitaal vaardig als gedacht

“Er wordt vaak gedacht dat het met de digitale vaardigheden van jongeren wel goed zit, maar dat is een misverstand”, zegt Angeliek van der Zanden, Programmaleider Jongereneducatie van Stichting Digisterker. “Jongeren beheersen vaak wel de zogenaamde digitale ‘lifestylevaardigheden’, zoals gamen en het gebruik van social media. Maar met name vmbo- en mbo-studenten hebben vaak te weinig digitale informatievaardigheden om digitaal met de overheid te communiceren en hun zorg te regelen.”

13% van de jongeren gebruikt geld zorgpremie voor iets anders

Uit onderzoek van Zorgverzekeringslijn onder mbo-scholieren blijkt dat bijna 13 procent van de jongeren de zorgpremie wel eens niet betaalt, omdat ze het geld aan iets anders hebben uitgegeven. Daarnaast geeft ruim 9 procent van de leerlingen die 18 zijn aan, dat zij geen zorgtoeslag hebben aangevraagd. Terwijl zij daar vaak wel recht op hebben. De zorgverzekering is voor veel jongeren complex en niet boeiend. “Na het volgen van een gastles voelen jongeren vaak wel een eigen verantwoordelijkheid om schulden te voorkomen en zorgtoeslag aan te vragen”, aldus Michiel Blom, manager van Zorgverzekeringslijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Menzis grijpt in: ggz mag patiënten met complexe problematiek niet weigeren

    Vandaag om 09:34
    • Zorgverzekering

    Rechter fluit VGZ terug om claim aan thuiszorgorganisatie Pro-Cura

    17 april 2025 om 12:48

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland