Rechter buigt zich over miljardenwinst op duur reumamedicijn
Farmaceut AbbVie verdiende volgens Stichting Farma ter Verantwoording (FtV) in Nederland een miljard euro te veel aan het medicijn Humira. Onlangs boog de rechter zich over de vraag: mag een bedrijf zoveel verdienen aan een geneesmiddel? En in hoeverre handelde de medicijnfabrikant onrechtmatig? Dit meldt Stichting Farma ter Verantwoording.
Humira is een effectief middel tegen reuma en andere ontstekingsziekten. Het stond jarenlang bovenaan de lijst van best verkochte medicijnen ter wereld. In Nederland leverde het tussen 2004 en 2018 maar liefst 2,1 miljard euro op voor AbbVie. FtV stelt dat daarvan 1 miljard euro buitensporige winst is: winst die volgens hen ten koste ging van andere zorg. AbbVie noemde de aantijgingen eerder al ongegrond.
Machtsmisbruik
Volgens FtV maakte AbbVie misbruik van haar machtspositie. De prijs van Humira lag jarenlang extreem hoog, tot het patent verliep. Daarna daalde de prijs per patiënt met bijna 90 procent. FtV vindt dat bewijs voor oneerlijke winst. De stichting stelt dat die winst neerkomt op 13.950 verloren gezonde levensjaren, omdat geld voor andere behandelingen hierdoor ontbrak.
Wereldprimeur
De zaak draait om een belangrijke vraag: mag een medicijnfabrikant ongelimiteerd winst maken, of geldt er ook een maatschappelijke grens? FtV wil dat de rechter oordeelt dat dit soort overwinsten niet door de beugel kunnen. Ze beroepen zich op mensenrechten, mededingingsregels en maatschappelijke zorgplichten. Als FtV gelijk krijgt, is dat wereldwijd een primeur. Op de lange termijn wil de stichting afdwingen dat er regels komen voor eerlijke en maatschappelijk aanvaardbare prijzen voor medicijnen.
De zaak tegen AbbVie diende op 9 mei in Amsterdam. De uitspraak volgt over zes tot twaalf weken.
Afbeelding: © AbbVie Inc. All rights reserved