Weesgeneesmiddelen blijven duur ondanks verlopen patent
Veel medicijnen voor zeldzame ziekten blijven duur, ook jaren nadat de marktbescherming is verlopen. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, Zorginstituut Nederland en FAST, zo melden ze in gezamenlijk bericht.
Weesgeneesmiddelen krijgen in Europa tien jaar marktexclusiviteit om ontwikkeling van medicijnen voor zeldzame ziektes aantrekkelijk te maken. Daarna zou concurrentie de prijs moeten drukken. Maar dat gebeurt zelden, vooral bij biologische weesgeneesmiddelen. Zelfs als generieke alternatieven of biosimilars beschikbaar komen, duurt dat gemiddeld 14 jaar. De prijs daalt dan vaak slechts met een derde.
Betaalbaarheid
Volgens Zorginstituut Nederland ondermijnt dit de betaalbaarheid van zorg. “De maatschappij accepteert hoge prijzen voor geneesmiddelen die bedoeld zijn voor een kleine groep patiënten, maar na verloop van tijd moeten die prijzen dalen. Dat is nodig om ruimte te maken voor innovaties. Als prijzen hoog blijven, komt de betaalbaarheid voor de samenleving in het gedrang”, aldus Lonneke Timmers.
Oorzaken gebrek aan concurrentie
De onderzoekers noemen meerdere oorzaken voor het gebrek aan concurrentie: kleine patiëntgroepen, hoge ontwikkelkosten en weinig winstverwachting. Sibren van den Berg van Amsterdam UMC pleit daarom voor overheidsingrijpen. “We kunnen niet blijven vertrouwen op spontane marktwerking. Als concurrentie uitblijft, moet de overheid ingrijpen. Denk aan verplichte prijsverlagingen na het verlopen van exclusiviteit of financiële garanties voor producenten van generieke middelen.”