27 februari 2025 om 09:28
< 1 min lezen

ZN bezorgd over uitspraak vergoeding dure borstkankermedicijnen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Zorgverzekeraars mogen niet alleen het goedkoopste borstkankermedicijn volledig vergoeden en twee duurdere alternatieven uitsluiten. De kortgedingrechter in Arnhem floot hen terug na een bezwaar van farmaceut Novartis. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) reageert bezorgd en overweegt hoger beroep. Dit meldt Skipr.

ZN vreest dat de uitspraak hun onderhandelingspositie verzwakt. De rol van verzekeraars is om medicijnen betaalbaar en toegankelijk te houden. Dit ondermijnt dat, stelt de organisatie. De kosten voor dure geneesmiddelen stijgen al jaren, wat leidt tot hogere zorgpremies. Zorgverzekeraars maken prijsafspraken met farmaceuten om de kostenstijging te beheersen.

Niet volledig uitwisselbaar

De zaak draait om CDK 4/6-remmers, medicijnen die de levensduur verlengen van vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Zorgverzekeraars beschouwen de drie beschikbare middelen als gelijkwaardig en kozen daarom voor het goedkoopste: het medicijn palbociclib van Pfizer. Novartis bestreed dit en kreeg gelijk. De rechter oordeelde dat de middelen niet als volledig uitwisselbaar kunnen worden beschouwd.

Geen objectieve prijsvergelijking

Tussen 2017 en 2019 stelde Zorginstituut Nederland nog dat de drie CDK 4/6-remmers dezelfde therapeutische waarde hadden. Recente studies trekken dit echter in twijfel en tonen meer bewijs voor de effectiviteit van de duurdere opties ribociclib en abemaciclib. De verzekeraars negeerden deze nieuwe inzichten en maakten geen objectieve prijsvergelijking, aldus de rechter.

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Ziekenhuizen

    Master Fysiotherapie onder druk, cruciaal voor toekomst van de zorg

    Vandaag om 15:27
    • Ziekenhuizen

    Levensreddende kankerbehandeling verdwijnt mogelijk door amendement

    Vandaag om 11:50

Aankomende evenementen

19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht
23 Mar
Voorlichtingsavond: Bevallen in het ziekenhuis (webinar)
  • Noord-Brabant
25 Mar
Seksuele uitbuiting
  • Zuid-Holland