Zorginstituut Nederland voor de rechter om schrappen IMSR voor pijnpatiënten
TopzorgGroep daagt Zorginstituut Nederland (ZIN) voor de rechter. De zorgaanbieder wil dat complexe chronische pijnpatiënten hun behandeling vergoed blijven krijgen. ZiN wil interdisciplinair medisch specialistische revalidatie (IMSR) mogelijk schrappen uit het basispakket. Dit leidt tot grote onzekerheid bij patiënten, zorgverleners en verzekeraars, meldt Topzorg Groep.
IMSR helpt jaarlijks ruim 30.000 patiënten met blijvend letsel en complexe pijnklachten. Zij hebben multidisciplinaire zorg nodig van fysiotherapeuten, psychologen en revalidatieartsen. Enkelvoudige therapieën helpen hen niet, de interdisciplinaire behandeling wel. “Als dat verdwijnt, gaat het bergafwaarts met de kwaliteit van leven van deze patiënten”, zegt algemeen directeur Ivo van Loo van TopzorgGroep.
Gebrek aan correct wetenschappelijk bewijs
Eind 2024 kondigde ZiN onverwacht aan de vergoeding per 1 januari 2025 te schrappen. De reden: twee wetenschappelijke onderzoeken waarop de vergoeding gebaseerd was, zijn ingetrokken wegens fouten. Toch erkende ZiN in 2015 zelf al dat IMSR bij chronische pijn vergoed moest blijven. De behandeling staat ook in de nieuwe multidisciplinaire richtlijn chronische pijn uit april 2024.
Zorgverzekeraars zetten de vergoeding aanvankelijk stil, waardoor patiënten afspraken annuleerden uit angst voor hoge kosten. Na protest van patiëntenorganisaties en medisch specialisten bleven zorgverzekeraars IMSR toch vergoeden. ZiN heeft de vergoeding inmiddels verlengd tot 1 juli 2025, waarna een nieuwe beoordeling volgt.
90 procent van zorg uit basispakket schrappen
Van Loo vreest dat de beoordelingsmethode van ZiN de bredere zorg ondermijnt. “Als ZiN deze lijn van beoordeling blijft toepassen, kun je letterlijk 90 procent van alle zorg schrappen uit het basispakket.” Voor 1 juli moet nieuw bewijs komen om de vergoeding te behouden. Volgens Van Loo is dat onnodig. “Dit besluit en deze evident foutieve wijze van beoordelen door ZIN dreigt niet alleen de IMSR te ondermijnen, maar zet ook de deur open voor verdere uitholling van alle andere (para)medische beroepen.”
Reactie Zorginstituut
Het Zorginstituut heeft in 2022 bepaald dat IMSR voor chronische pijn vergoed blijft uit het basispakket, maar met de kanttekening dat de indicatiestelling preciezer moest worden vastgesteld. In 2024 bleek echter dat twee van de drie belangrijkste wetenschappelijke publicaties over IMSR waren teruggetrokken vanwege twijfels over de betrouwbaarheid van de data. Omdat het eerdere standpunt grotendeels op deze studies was gebaseerd, ontstond onzekerheid over de effectiviteit van IMSR. Het Zorginstituut heeft daarom betrokken partijen gevraagd om in gesprek te gaan en onderzoekt de situatie opnieuw.
Ondanks de teruggetrokken studies blijft de vergoeding van IMSR voor chronische pijn voorlopig gehandhaafd. Op 10 januari 2025 heeft het Zorginstituut een concept-standpunt naar betrokkenen gestuurd, waarop zij tot half februari kunnen reageren. Na verwerking van deze reacties en advies van de Wetenschappelijke Adviesraad volgt een definitief besluit. Uiterlijk 1 juli 2025 moet er duidelijkheid zijn. Tot die tijd blijft het standpunt uit 2022 gelden en blijft IMSR voor chronische pijn vergoed.
Eerder dreigden revalidatieartsen Zorginstituut Nederland ook al voor de rechter te slepen, maar trokken hun kort geding in nadat het adviesorgaan het besluit om IMSR niet te vergoeden introk.