30 maart 2017 om 14:05
2 minuten lezen

Zorgverleners vragen informateur om herstelwet zorgstelsel

Zorgverleners willen in de komende kabinetsperiode een ‘herstelwet’ voor het zorgstelsel. Dat schrijft het actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) in een brief aan informateur Schippers. De herstelwet moet prioriteiten anders stellen, regelgeving onder de loep nemen, budgetten verschuiven en het huidige zorgstelsel aanpassen. Het comité wil dat in het regeerakkoord wordt vastgelegd dat de lastendruk en regelgeving voor zorgverleners met meer dan de helft worden verminderd. Dat melden HRMo en de VvVA. 

“Er zullen ook keuzes gemaakt moeten worden om optimale zorg te kunnen blijven leveren”, schrijven huisartsen Bart Meijman, Peter de Groof en Toosje Valkenburg aan informateur Schippers. “Dat betekent andere prioriteiten stellen, verschuiving in budgetten en aanpassing van het huidige stelsel. Waarbij er niet alleen naar wetgeving gekeken moet worden maar zeker ook naar de regelgeving die daaruit voortvloeit. We hebben dit eenvoudigweg ‘de Herstelwet’ genoemd die ingevoerd kan worden na een grondige evaluatie van het huidige zorgstelsel waaronder de drie zorgwetten Zvw, Wmo en Wlz.”

In de aanloop naar de verkiezingen organiseerde HRMO en Platform Nieuwe Zorg – samen met VvAA – een manifestatie in Koninklijk Theater Carré. Zorgverleners publiceerden een Oproep aan de Politieke Partijen om de bureaucratie in de zorg aan te pakken door te stoppen met het georganiseerde wantrouwen en de doorgeschoten controle van de bureaucratie voor patienten en zorgverleners. Door concreet aan te geven wat wel en wat niet uit de publieke middelen betaald kan worden en door te investeren in professionaliteit en opleiding.

In de oproep werd tevens gevraagd om de uitvoering van de Zorgverzekeringswet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet langdurige zorg te reparen. En regionale samenwerkingen en meerjarige contracten te realiseren.

Het Roer Moet Om vraagt de informateur de oproep in een regeerakkoord vast te leggen en biedt hulp aan om te bepalen wat en hoe er precies moet worden geschrapt. “Wij realiseren ons dat de overheid een belangrijke rol heeft bij het terugdringen van de lastendruk én dat de reductie van lasten- en regeldruk alleen bereikt kan worden als ook andere partijen zoals beroepsorganisaties, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit zich committeren.”

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Agema neemt tandartszorg liefst op in basispakket, maar hier is geen budget voor

    Vandaag om 13:59
    • Zorgverzekering

    Tandartsen verwijderen tanden zonder medische noodzaak, maar dat is niet zonder risico’s

    Vandaag om 12:13