20 september 2016 om 10:45
< 1 min lezen

Zorgverzekeraars in conflict met aanbieders wijkverpleging

Ondanks de toenemende vraag naar wijkverpleging, willen bepaalde zorgverzekeraars het vooraf afgesproken maximale declaratiebedrag voor 2016 nog steeds niet verhogen. Deze zomer liet driekwart van de aanbieders al weten meer geld nodig te hebben. Aanbieders van wijkverpleging stellen nu soms een patiëntenstop in voor verzekeraars, waardoor patiënten minder keuzevrijheid hebben. Dat meldt de Volkskrant.

Uit een inventarisatie van brancheorganisatie ActiZ blijkt dat enkele aanbieders van wijkverpleging geen nieuwe patiënten aannemen van Zilveren Kruis of CZ. Het landelijk opererende Allerzorg heeft nog geen patiëntenstop ingesteld, maar overweegt dat aan het eind van dit jaar. 

Volgens Zilveren Kruis zijn er grote verschillen in de kosten die zorgaanbieders rekenen voor dezelfde zorg. “Als instellingen die zuinig en efficiënt werken bij ons aankloppen omdat hun budget is overschreden, krijgen zij er indien mogelijk geld bij. Andere instellingen krijgen dat niet”, zegt Zilveren Kruis. De verzekeraar brengt patiënten die geweigerd worden onder bij een andere zorgverlener. Een patiënt krijgt altijd de zorg die hij nodig heeft, laat Zilveren Kruis weten.

Andere zorgverzekeraars hanteren ieder een eigen werkwijze. Zo vergelijkt CZ aanbieders in de regio met elkaar, staat VGZ open voor verzoeken van ‘doelmatig werkende’ aanbieders en vergoedt DSW zinnige en nodige zorg, ook boven het budget. Een algemeen probleem van zorgverzekeraars is een te krappe zorginkoop, waardoor zorgverleners vaak zelf moeten betalen voor zorg boven het budgetplafond. Indien er meer patiëntenstops ingevoerd worden, bestaat de kans dat er aan het eind vand dit jaar geen wijkverpleging meer beschikbaar is voor patiënten, vreest thuiszorgbrancheorganisatie BTN.

ActiZ hoopt dat zorgverzekeraars een dialoog aangaan met zorgorganisaties om te bekijken wat er nodig is voor goede wijkverpleging. Het zou niet alleen over de tarieven moeten gaan, maar ook over de kwaliteit van zorg aangepast aan de wensen en behoeften van de grote groep zelfstandig wonende ouderen in Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
  • gebroken heup kwetsbare ouderen
    • Ouderenzorg

    Kunnen kwetsbare ouderen met een gebroken heup af met alleen pijnstilling?

    29 november 2024 om 14:02
    • Ouderenzorg

    OM: ‘Zelfdodingscapsule Sarco beschikbaar stellen is strafbaar’

    28 november 2024 om 14:29