‘Zorgverzekeraars krijgen te veel macht’
UTRECHT – De voorgestelde wijziging van de Zorgverzekeringswet (Zvw) geeft zorgverzekeraars veel te veel macht en kan ervoor zorgen dat vrijgevestigde ggz-therapeuten geen contract meer krijgen, zo meldt Zorgvisie.
Hiervoor waarschuwt Judith Veenendaal, directeur van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP).
Volgens haar krijgt deze groep behandelaars dit jaar nog maar zestig procent van het tarief, terwijl dat percentage vorig jaar nog tachtig procent was. Bovendien krijgen mogelijk honderden therapeuten, die jarenlang een contractuele relatie hadden met een verzekeraar, dit jaar nul op het rekest.
Als het aan het kabinet ligt wordt de positie van verzekeraars bij de zorginkoop versterkt door de zogehete restitutiepolis in het basispakket af te schaffen. In de beoogde wetswijziging kunnen zij de verzekerden naar zorgaanbieders sturen waarmee zij een contract hebben afgesloten.
Veenendaal is bang dat dit voor veel praktijken de doodsteek is. Verzekeraars kunnen in hun onderhandelingen namelijk alles eisen, omdat de therapeuten door hun afhankelijkheidspositie geen contract kunnen weigeren.
Vandaag vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over deze beleidsvoornemens van minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz