10 augustus 2018 om 11:41
< 1 min lezen

Zorgverzekeraars snappen niet waarom Amsterdams medicijn gevaarlijk is

Zorgverzekeraars zijn niet blij met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) die het Amsterdam UMC opriep om te stoppen met het maken en toedienen van CDCA. Het eigen medicijn dat het ziekenhuis maakte voor mensen met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX bevat onzuiverheden en is niet optimaal getest. Daarom is de verspreiding van het middel op aandringen van de IGJ stopgezet. Dat meldt NRC. 

Verzekeraars hebben beloofd het oorspronkelijke, veel duurdere medicijn van farmaceut Leadiant voorlopig te vergoeden, al zit het niet in het basispakket. Dit medicijn kost ongeveer 160.000 tot 220.000 euro per patiënt per jaar. Menzis, VGZ en Zilveren kruis hoprn dat het door het Amsterdam UMC bereidde medicijn snel weer op de markt komt.

Er is nu onvrede ontstaan over een rapport van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Hierin staat namelijk dat het dure medicijn van Leadiant ook onzuiverheden bevat die geen gevaar zijn voor de patiënt. Het vermoeden is dat het geneesmiddel uit Amsterdam hetzelfde oordeel krijgt. De farmaceut blijkt een melding te hebben gedaan over CDCA uit Amsterdam.

Schandalig,zegt DSW-directeur Chris Oomen. “Schandalig dat de inspectie hier op af is gegaan op basis van een melding door de farmaceut. Het is mij totaal niet duidelijk waarom het middel van de farmaceut veiliger zou zijn.”

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Ziekenhuizen

    Agema overlegt vandaag nog met zorgsector over plotse bezuinigingen

    Gisteren om 17:01
    • Ziekenhuizen

    Zorgcontractering 2025 verder gevorderd dan vorig jaar

    Gisteren om 11:54