Normal_7600

ZWOLLE (ANP) - Ambulancezorg Nederland zou een volwaardige plek moeten hebben in het overleg over de hervormingen in de zorg. Dat zei voorzitter Hans Simons maandag.

Simons is verbaasd dat zijn organisatie geen volwaardige plek heeft aan de onderhandelingstafel. "De ambulance is in 20 jaar tijd veranderd van puur een vervoersmiddel naar een dienst waarbij hoog opgeleid personeel belangrijke eerste zorg kan verlenen. De komende jaren zal de discussie zich meer en meer toespitsen op regionale samenwerking met een sterke eerste lijn", meent Simons.

Mede daarom betoogt hij dat de norm dat patiënten binnen 45 minuten op een spoedeisende hulp moeten kunnen zijn, opnieuw onder de loep moet. De norm moet niet direct worden losgelaten, maar ook niet krampachtig gehandhaafd. Het ambulancekorps kan volgens hem veel doen voor iemand en een ambulance kan doorrijden naar een ziekenhuis met de juiste specialisten op de vloer. "Eventueel extra opleiden van ambulancepersoneel of bijvoorbeeld meer differentiatie met die norm is het onderzoeken waard."