Normal_pexels-pixabay-236380__1_
Op maandag 27 mei zal de Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling van Amsterdam UMC op de locatie VUmc aan de Boelelaan in Buitenveldert haar deuren sluiten. Patiënten die spoedeisende zorg nodig hebben, zullen worden doorverwezen naar de SEH van de locatie AMC in Amsterdam-Zuidoost. 
Echter, op de locatie VUmc zal een Specialistische Spoed Opvang (SSO) worden geopend, die uitsluitend bedoeld is voor patiënten waarvan het specialisme op deze locatie gevestigd is. Een uitzondering geldt voor de Eerste Hart Hulp; de cardiologische spoedzorg zal ongewijzigd blijven. Dat betekent dat zowel op de locatie AMC als op de locatie VUmc een Eerste Hart Hulp beschikbaar zal zijn.

Juiste locatie per telefoon doorgegeven

Alle patiënten worden verzocht om eerst contact op te nemen met hun huisarts of 112 te bellen. Zij zullen dan direct worden doorverwezen naar de juiste locatie voor hun specifieke zorgbehoeften, aldus het UMC Amsterdam.

Concentratie van spoedzorg

De concentratie van spoedzorg op de locatie AMC is een primair doel van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Amsterdam. Het sluiten van de SEH op de locatie VUmc en het instellen van de Specialistische Spoed Opvang als vervanging hiervoor maakt deel uit van dit proces. Door deze herverdeling van spoedzorg streeft het UMC Amsterdam naar een betere en efficiëntere zorgverlening, met voldoende gespecialiseerd personeel. "De patiënt zal direct naar de locatie worden verwezen waar hij of zij het beste geholpen kan worden voor zijn of haar specifieke klachten," aldus het UMC Amsterdam.

Specialistische Spoed Opvang

De Specialistische Spoed Opvang (SSO) op de locatie VUmc zal patiënten opvangen van verschillende specialismen, waaronder Hematologie, Oncologie, Oncologische chirurgie, Gastro-intestinale chirurgie, Maag-, Darm- en Leverziekten, Longziekten, Longchirurgie, Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Oogheelkunde, Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, Urologie, Plastische chirurgie, Oncologische Neurochirurgie en Pijngeneeskunde.
 
Het specialisme Gynaecologische Oncologie zal patiënten opvangen op hun eigen afdeling en niet op de SSO.
 
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer