Normal_20191108_094515

Het bloedvatenstelsel van de mens kan niet zonder een hulpsysteem om het simpele feit dat we rechtop lopen. Het hart pompt de van de longen ontvangen zuurstofrijke bloed in een relatief korte reis tegen de zwaartekracht in naar de hersenen, waarna het bloed zuurstofarm met de zwaartekracht mee de terugreist. De hartpomp alleen is voldoende.

 

Door Brian Oosterling

Richting romp en benen gaat het bloed zuurstofrijk met de zwaartekracht mee, waarna het bloed zuurstofarm terugreist. Vanaf onderbenen en voeten is het tegen de zwaartekracht in een hele reis terug naar het hart. Zonder hulpsysteem schiet de pompdruk van het hart tekort om alle zuurstofarme bloed weer terug te krijgen.

Het hart heeft hiervoor de hulp van de beenspieren. Het gebruik van deze spieren tijdens het lopen duwt het bloed omhoog. Het verlengen en verkorten, met daarbij het aanspannen en ontspannen, zorgt voor een stuwende beweging omhoog. Langdurig zitten is om deze reden nadelig voor de bloedcirculatie. Bij een actieve looppas is dit een goed werkend systeem.

Zitten als hoofdbezigheid

Sinds we niet meer hoeven te jagen voor voedsel is de moderne mens niet meer dagelijks gedwongen te lopen. In onze op gemak ingerichte maatschappij is zitten de hoofdbezigheid geworden. Veel mensen laten, in de relatief weinig momenten dat zij lopen, zelfs een passieve loopstijl zien. Een passieve loopstijl kenmerkt zich door een onvolledige afwikkeling van de voet.

Van de diverse fysiologische gevolgen die dit heeft op de gezondheid belichten we alleen de nadelen voor het bloedvatenstelsel. In een oorzaak-gevolg-cirkel neemt bij een passieve loopstijl de spiermassa en spierspanning in met name de kuiten af. Hier is de pompwerking juist het meeste nodig. Minder massa en spanning betekent minder weefseldruk op de bloedvaten. Hierdoor neemt de druk van de bloedvaten op de spieren dus relatief toe. Dit alles leidt tot een lagere stroomsnelheid van het bloed. De kans op plaque vorming in de vaatwand wordt groter. Voila.

Actieve looptred

Een actieve looptred is de natuurlijke manier om problemen in het bloedvatenstelsel te voorkomen en te herstellen. Een actieve tred kenmerkt zich door een volledige voetafwikkeling, de grote teen verlaat als laatste de ondergrond, waarbij het lichaamsgewicht steunt op de grote teen voordat deze wordt overgedragen aan de hiel van de andere voet. De voorvoet van het afzetbeen geeft een impuls aan de zwaaibeweging van het andere been voor een krachtige pas. Dit klinkt ingewikkeld, maar is het gelukkig niet. Gewoon voeten optillen en grotere passen maken, dan gaat het vanzelf.

Aan deze kenmerken voldaan kun je spreken van een actieve tred waarbij voldoende verlengen en verkorten en daarmee aanspannen en ontspannen van de spieren in onder- en bovenbenen voldoende pompwerking bewerkstelligt. De bloedvaten krijgen voldoende tegendruk en massage vanuit beweging van het spierweefsel. Hierdoor blijft de bloedvatwand flexibel en goed doorlaatbaar voor het afgeven van zuurstof en nutriënten voor het omgevende weefsel.

Lopen is de beste remedie

Mijn dringende advies bij slechte vaten: lopen is de beste remedie. Dit weten we al een hele tijd. Ook als het pijn doet! Die wordt op den duur echt minder. Sta op, succes is not for the lazy, doe de walk from zero to hero. De beloning, namelijk een veel grotere actieradius, is zeer zeker de moeite waard.

Door: Nationale Zorggids / Brian Oosterling