Merel van Groningen
Dinsdag bereikte mij het nieuws 'Scholiere steekt medescholier met een schaar vanwege blootfoto'. 
Volgens het artikel zou het 14-jarige slachtoffer een blootfoto verspreiden van het 15-jarige meisje (dader) die verliefd op hem was.

Door Merel van Groningen

Dit verhaal is niet het eerste verhaal wat naar buiten komt met zo'n dramatische actie.
Een tijdje geleden sprong er een meisje van een flat af, omdat naaktfoto's van haar werden verspreid.
Deze acties komen voort uit onmacht, een actie ondernomen (blootfoto) waarvan jongeren de gevolgen niet kunnen inzien.
 
Dat is logisch, ze zijn pubers en moeten nog veel leren, zelfs volwassenen handelen nog wel eens waarvan ze de gevolgen niet konden overzien. 
Maar mogen wij dan zeggen dat deze jongeren dom zijn, of dat het hun eigen schuld is? Nee! Ik vind van niet.
 
Als jongeren zouden weten wat de gevolgen kunnen zijn van wat zij als onschuldige actie beoordelen, zouden ze echt niet er voor kiezen. Kunnen ouders het voorkomen? Nee, ik denk het niet. Erover praten is altijd goed natuurlijk, maar zeg nou zelf, deden wij braaf wat onze ouders ons opdroegen of luisterden wij naar hun waarschuwing? Nee toch... 
 
Ik niet in ieder geval, maar was het daarom mijn eigen schuld dat ik slachtoffer werd van een loverboy? Als ik met mijn acties had geweten dat ik uiteindelijk met mijn 15 jaar in de prostitutie zou belanden, had ik echt wel geluisterd. 
Maar de wereld lag voor me, mooi en uitdagend, een heel vlak om te experimenteren...
Helaas was voor mij alleen een OTS (ondertoezichtstelling) noodzakelijk om mij in bedwang te houden. 
 
Maar als ik misschien zelf had geleerd te handelen als mijn acties uit de hand waren gelopen, was deze ellende me misschien bespaard gebleven. Dus op de vraag hoe we grooming en het verspreiden van naaktfoto's kunnen voorkomen, zeg ik: 'Begin bij de jeugd zelf. Ze zijn eenmaal nieuwsgierig en zoeken naar spanning. Leer hen wat de gevaren zijn, maar vooral ook wat ze moeten doen als het toch mis gaat.'
 
Laten we ze niet als dom weg zetten of dat het hun eigen schuld is, maar laten we onze energie steken om ze te leren hoe het buiten spelen van nu – het internet – op een veilige manier kan gebeuren en ze te helpen als het misgaat, in plaats van over ze te oordelen.
 
Liefs Merel