Normal_7618

Opmerkelijk hoeveel amateurtheologen Nederland opeens telt als het gaat om het al dan niet vaccineren van kinderen. Zelfs onder politici. Na Schippers, Borst en Dupuis laat nu ook Mark Rutte van zich horen: ,,God heeft nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden als er tegelijkertijd in de wereld, waar God ook iets mee te maken heeft in mijn ogen, er ook voor is gezorgd dat er vaccins zijn”. Kees van der Staaij vindt dat ,,ouders de ruimte moeten krijgen om zorgvuldig en gewetensvol een eigen afweging te maken”.

Door Sjon Onnekink

Afgezien van de vraag of het verstandig is of politici hierover uitspraken te doen, zijn er dus twee standpunten. De ene vindt dat vaccineren niet indruist tegen de wil van God. De politieke representant van orthodox gereformeerden vindt dat de ouders zelf een keuze moeten kunnen maken. 
 
Vanwaar de commotie? Het is natuurlijk een feit dat het hier om kinderen gaat. Kwetsbare wezens die al in hun eerste levensmaanden behoed kunnen worden voor ernstige ziektes op latere leeftijd. Anderzijds is het grote goed van godsdienstvrijheid in het geding. 
 
Het is niet aan mij de redeneertrant van ouders die besluiten niet te vaccineren te be- of veroordelen. In de religieuze beleving van wat strenger gereformeerden is het heel wel mogelijk dat gelovigen juist dit menselijk ingrijpen als hoogmoed ervaren. Is dit terecht? Het gevoel bekruipt mij dat de keuze voor het niet inenten meer een statement is dan een totale overgave van het individu aan de wil van God. In een grijs verleden is het idee ontstaan dat juist vaccineren een ongeoorloofde preventieve maatregel is. Dit zou God verhinderen om soms lijden toe te laten. Dezelfde ouders gespen gewetensvol hun kinderen in de auto vast.  
 
In dezelfde gereformeerde traditie worden kinderen gedoopt. Ook hier heeft het jonge leven geen keuzevrijheid om zich aan de wil van God te onderwerpen. Ouders beloven bij de doop de kinderen een geloofsopvoeding te geven. Deze keuze van de ouders kunnen jongeren later al dan niet bevestigen door belijdenis van hun geloof te doen. 
 
Ik hoop dat er bij het zorgvuldig en gewetensvol maken van een eigen afweging, meegewogen wordt dat een jongere op latere leeftijd eventueel niet met de keuze van de ouders van afzien van vaccinatie zou hebben ingestemd. Het inschatten van ‘de wil van God’ is immers een bijzonder lastige en bovendien zeer persoonlijke aangelegenheid.
  
© Nationale Zorggids / Sjon Onnekink.